FAQ items aan het laden...

BEWEGEN VOOR OUDEREN

Bewegen voor ouderen
Bewegen is belangrijk, zeker als u ouder wordt, het houdt u langer fit en zelfredzaam. Botten en spieren worden sterker, de coördinatie verbetert en het heeft een gunstige invloed op diverse aandoeningen. Daarnaast is het vooral leuk en gezellig, zeker wanneer u het in groepsverband uitvoert.

Sport en bewegen voor iedereen 

Dat sport en bewegen alleen iets is voor de jeugd is allang achterhaald. Steeds meer 65-plussers zien de voordelen van een actieve levensstijl. Het is niet alleen een gezonde manier om een sociaal netwerk in stand te houden, maar ook goed voor de coördinatie en het aansterken van de botten en spieren.
Regelmatige beweging helpt mensen ook langer zelfstandig en zelfredzaam te blijven. Onderzoek laat zien dat ouderen die voldoen aan de zogenaamde beweegnorm (minimaal vijf maal per week 30 minuten per dag matig intensief bewegen) zich fitter voelen. U zal zich beter en langer in staat zijn om deel te nemen aan het maatschappelijke- en zelfstandigeleven.

Lichaamsbeweging
Voldoende lichaamsbeweging draagt bij aan de kwaliteit van leven, lichamelijke gezondheid en mentale veerkracht. Het is vaak wel wenselijk om het niveau en de vorm van sportbeoefening (enigszins) aan te passen. Dat geldt zeker voor mensen die door hun leeftijd fysiek niet meer volop mee kunnen doen. De vraag naar een aangepast aanbod stijgt en daarmee gelukkig ook het aanbod.

Iedereen is welkom 
De oefeningen worden uitgevoerd voornamelijk op de stoel. Alle oefeningen zijn gericht om de mobiliteit van de ouder wordende mens te vergroten en/of te behouden.
In de Wulverhorst hoeft men zich niet vooraf aan te melden voor de oefensessies. Voor de oefensessies in de praktijk dient u zich wel even aan te melden van te voren.

Wanneer?
Iedere dinsdag wordt sinds 1974 bewegen voor ouderen gegeven.
Deze gymnastiek wordt gegeven voor mensen die in de Wulverhorst wonen, maar ook voor mensen vanuit de omgeving.

DINSDAGOCHTEND:
DINSDAGOCHTEND:
DINSDAGAVOND:
DINSDAGAVOND:
van 8.30 – 9.30 uur in onze praktijk
van 10.45 – 11.30 uur in Tuinzaal Wulverhorst
van 19.30 – 20.15 uur (dames) in onze praktijk
van 20.30 – 21.15 uur (heren) in onze praktijk
Fysio ouderen 3
Fysio ouderen 2

GYMNASTIEK EN FYSIOFITNESS

De dagen en tijden dat er getraind kan worden zijn:

Maandag 
10.00 – 12.00 Fysiofitness
19.00 – 22.00 Fysiofitness

Dinsdag
08.30 – 09.30 Seniorengym
09.30 – 11.30 Fysiofitness
16.00 – 17.00 Fysiofitness
19.30 – 20.15 Preventieve gymnastiek
20.30 – 21.15 Preventieve gymnastiek

Woensdag 
13.00 – 14.00 Fysiofitness
18.30 – 19.30 Fysiofitness

Donderdag
10.00 – 12.00 Fysiofitness
13.00 – 14.00 Seniorengym
16.00 – 17.00 Fysiofitness

Vrijdag
10.00 – 11.00 Fysiofitness
11.00 – 12.00 Parkinson groep
13.00 – 15.00 Fysiofitness

fysio op fiets

VALPREVENTIE

Tot voor kort bestond er alleen voor de gevolgen van een val bij ouderen medische belangstelling en niet
voor de oorzaak van het vallen. Binnen onze praktijk hebben wij veel aandacht voor het voorkomen van vallen met name bij de ouder wordende mens. Door middel van oefentherapie proberen wij het vallen te voorkomen om zo eventuele lichte of zware blessures te voorkomen.

Binnen onze praktijk is Christien Mastwijk Dorhout Mees, opgeleid om cursussen te geven voor ouderen zowel individueel als in groepsvormen. Met de geriaters in het Zuwe Hofpoortziekenhuis bestaat er een samenwerking voor het begeleiden van ouderen die een verhoogd risico hebben om te vallen.

Zie ook : www.kngf.nl
en Val- en Mobiliteitspolikliniek, Zuwe Hofpoortziekenhuis te Woerden.

SKI-FIT

Wat is SkiFit
SkiFit is een trainingsprogramma voor het verbeteren van je spierkracht en uithoudingsvermogen. Je traint juist die spieren waarvan veel wordt gevraagd tijdens de wintersportweek, zodat je straks soepel de berg afgaat en minder kans op blessures hebt.

Uithoudingsvermogen
De hele dag skiën vraagt veel van je uithoudingsvermogen. Als het uithoudingsvermogen in de maanden voorafgaand aan de wintersport getraind wordt, kunt u het skiën makkelijker en langer volhouden zodat u optimaal kunt genieten van uw wintersportvakantie.

Krachtuithoudingsvermogen
Om het skiën de hele dag vol te kunnen houden dienen de spieren die u tijdens het skiën gebruikt voldoende krachtuithoudingsvermogen te hebben om de juiste skihouding de gehele dag vol te kunnen houden. Als het krachtuithoudingsvermogen van de spieren verbetert kunt u dus langer skiën zonder verzuring in de benen, waardoor u weer langere afdalingen kunt maken met de juiste techniek wat de kans op blessures of ongelukken verkleint.

Lenigheid
Tijdens het skiën en met name als u valt tijdens het skiën, kan uw lichaam rare dingen doen. Hoe leniger uw spieren zijn, des te kleiner de kans is op blessures tijdens het skiën.

Rompstabiliteit
Rompstabiliteit is nodig om tijdens het skiën een goede houding te bewerkstelligen waardoor u technisch beter de berg af kunt komen.

Balans
De snelheid, omgevingsfactoren en 2 lange latten onder uw voeten zorgen ervoor dat u continu uit balans wordt gebracht. Daarom is het belangrijk om dit aspect optimaal te trainen.

Wie, wat waar?

 • De trainingen worden gegeven door een van onze fysiotherapeuten.
 • De trainingen vinden plaats in onze fitnessruimte.
 • De trainingen vinden plaats van 4 januari tot en met 8 februari.
 • De trainingen zullen gegeven worden op de woensdagen van 19.30 tot 20.30.
 • Maximale groepsgrootte is 8 personen dus vol=vol.
 • Naast de training in de fitnessruimte krijgt u ook oefeningen voor thuis mee.

Voor meer informatie kunt u bij ons aan de balie terecht.

 

SkiFit

Aandachtspunten training:

 • Uithoudingsvermogen

 • Krachtuithoudingsvermogen

 • Leningheid

 • Rompstabiliteit

 • Balans